top of page

MIJN BLOG

  • Foto van schrijvermaxim donck

Een verloederde binnenstad die actie nodig heeft

De Problematiek

Er zijn op dit ogenblik 331 ongeschikte of onbewoonbare panden in Oostende. Ongeveer eenzelfde aantal is verwaarloosd. 178 leegstaande panden. Ter verduidelijking: verwaarloosd betekent dat het gebouw er van de buitenkant slecht uit ziet, ongeschikt en onbewoonbaar is aan de binnenin het gebouw. Het verschil tussen beiden is dat onbewoonbaar ook gezondheidsschade kan opleveren.

Probleem: van al deze panden bevinden zich 30% in het Westerkwartier en 55% in het centrum van de Stad.

Spijtig resultaat is een verloederde binnenstad (buitenwijken zijn niet onderhevig aan verloedering of toch veel minder).

10% staat al langer dan 10 jaar op de lijst van ongeschikt en onbewoonbare panden. Enkel de heffing (3000 belasting) is dus niet goed genoeg gezien eigenaars zich er weinig van aantrekken.

Veel van die panden op de lijst zijn eigendom van mensen die niet in Oostende wonen en zich dus al bij al bitter weinig aantrekken van de staat van de panden.

 

Mijn visie

Verloederde panden moeten sneller in beeld komen. Veel panden staan nog steeds niet op de lijst, hoewel ze er verwaarloosd uitzien. Multibelactie kan daar bij helpen (waarbij ambtenaren, jobstudenten de bellen controleren om op deze wijze na te gaan of er niet te veel wooneenheden zijn per gebouw. De ‘dark number’ moet achteruit. 

Vervolgens moet de administratieve procedure sneller. De doorlooptijd van de dossiers duurt te lang. Er moet sneller worden overgegaan worden tot een beslissing over een potentieel verwaarloosd pand.

Menselijke aanpak van de dossiers en goede opvolging is noodzakelijk. Er is onvoldoende begeleiding. Regels worden strikt toegepast en kunnen soms als onrechtmatig worden beschouwd omdat mensen niet goed weten wat ze moeten doen. 

Begeleiding moet prioriteit krijgen. Eigenaars die effectief tot actie overgaan, krijgen vrijstelling (van heffing) als ze een stappenplan voorleggen dat tot resultaat leidt. De werken moeten binnen korte termijn worden aangevat. Indien aannemer naar keuze niet kan binnen korte termijn, moet alternatief gezocht worden. Veel hangt af van de medewerking. Eigenaars die willen meewerken, krijgen nu nauwelijks hulp en moeten het zelf uitzoeken.

Op heden wordt enkel gevraagd om offertes binnen te brengen van werken en wordt nadien eens gekeken of het in orde is. Er moet sneller op de bal gespeeld worden en de controle moet omhoog. De ambtenaren moeten meer ter plaatse gaan en de situatie evalueren. Desnoods meerdere controles per dossier.

Wie niet wil mee werken, moet, na voldoende kansen te hebben gekregen, daartoe gedwongen worden. Snelrecht kan toegepast worden net als sociaal beheersrecht, waarbij werken worden uitgevoerd door de Stad en verhaald op de eigenaar. Het spreekt voor zich dat dit slecht een ultimum remedium is, doch in Oostende wordt het helemaal niet toegepast.

Hoe dan ook vind ik ook dat kelderverdiepingen niet langer als wooneenheid kunnen dienen behoudens uitzondering (zie hierboven).

 

Mijn actiepunten

  • Verbod op kelderverdiepingen Kelderverdiepingen zijn meestal niet brandveilig, hebben vaak geen adequate vluchtwegen en door het gebrek aan zonlicht, is er vaak wakte en hoge luchtvochtigheid wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

  • Meer belacties om verloedering correct in kaart te brengen Verloederde panden moeten sneller in beeld komen. Veel panden staan nog niet op de lijst, hoewel ze er verwaarloosd uitzien. Multibelacties kunnen hierbij helpen. Ambtenaren en/of jobstudenten controleren de bellen om op deze wijze na te gaan of er niet te veel wooneenheden zijn per gebouw.

  • Meer begeleiding Een menselijke aanpak van de dossiers en goede opvolging is cruciaal. Momenteel is er onvoldoende begeleiding. Regels worden strikt toegepast en kunnen soms als onrechtmatig worden beschouwd omdat mensen niet goed weten wat ze moeten doen.

  • Meer controles en snelrecht Er moet sneller op de bal gespeeld worden. Ambtenaren moeten meer ter plaatse gaan en de situatie evalueren. Indien mensen niet meewerken, kan snelrecht toegepast worden (net als sociaal beheersrecht) waarbij de werken uitgevoerd worden door de Stad en verhaald op de eigenaar.

0 opmerkingen

IN HET NIEUWS

VIDEO'S

All Videos
Een welgemeende dankjewel aan de OCs!

Een welgemeende dankjewel aan de OCs!

01:30
Video afspelen
Voor Oostende

Voor Oostende

00:41
Video afspelen
Persvoorstelling schepencollege Oostende 19-24

Persvoorstelling schepencollege Oostende 19-24

00:57
Video afspelen

FOTO'S

bottom of page